Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'ODBC'@'127.0.0.1' (using password: NO) in C:\domains\slaaptgijnog.nl\wwwroot\slaaptgijnog\wp-content\plugins\easy-contact-forms\easy-contact-forms-database.php on line 152

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in C:\domains\slaaptgijnog.nl\wwwroot\slaaptgijnog\wp-content\plugins\easy-contact-forms\easy-contact-forms-database.php on line 152
Codex Alimentarius – Slaapt Gij Nog?

Terug naar Dictatuur en Meer…….

Codex Alimentarius

Codex Alimentarius
Eerst de mensen
en nu ook het Voedsel
aan de Identificatieplicht

Codex is geen makkelijk onderwerp om te begrijpen. Ondanks de ruim 20 comités die jaarlijks bijeenkomen, en de uitgegeven rapporten met een totaalaantal bladzijden van minstens 1400 in 2005 alleen al, maken de meeste mensen zich geen enkele zorgen omdat zij geen flauw benul hebben van de gevaren voor hun gezondheid, die boven hun hoofd hangen door de activiteiten van de Codex Alimentarius Commissie en zijn ondersteuning van de “handel in ziekte”.

 

Wat is Codex?

De Wereldhandelsorganisatie gebruikt de Codex-richtlijnen en -normen als criterium bij de arbitrage van internationale handelsgeschillen in verband met voedsel. Het bovenstaande hoofdkantoor bevindt zich in Genève in Zwitserland.

De Codex Alimentarius Commissie (Codex) is de belangrijkste internationale instelling die voorstellen doet aan en wordt geraadpleegd door de directeuren-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met betrekking tot zaken omtrent het gezamenlijke FAO/WHO voedselnormenprogramma. De Commissie werd in 1963 opgezet en de belangrijkste doelstellingen zijn in de procedurele handleiding uiteengezet als: het beschermen van de gezondheid van consumenten; het zeker stellen van eerlijke praktijken in de voedselhandel; en het bevorderen van de coördinatie van alle werkzaamheden op het gebied van voedselnormen, dat door internationale gouvermentele en niet-gouvermentele organisaties uitgevoerd wordt. Helaas echter, en zoals we zullen zien, beschermen de organisaties van Codex de gezondheid van consumenten niet en is de internationale voedselhandel allesbehalve eerlijk.

Ten tijde van dit schrijven staat de Commissie aan het hoofd van maar liefst 27 actieve dochtercomités en intergouvermentele taakgroepen ad hoc, waarvan de belangrijkste functies draaien om het ontwerpen van normen, richtlijnen en andere teksten met betrekking tot voedsel, waaronder voedingssupplementen. Deze ontwerpteksten worden aan de Commissie voorgelegd voor goedkeuring en vervolgens als nieuwe internationale normen aangenomen.

Hoe beïnvloedt Codex u en uw gezondheid?

Praktisch voor alle voedingsmiddelen bestaan er nu Codex-normen en richtlijnen.

Hoewel het aannemen van de verschillende door Codex ontwikkelde normen en richtlijnen door elk land in theorie optioneel is, heeft de komst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op 1 januari 1995 de internationale status van deze normen en richtlijnen wezenlijk veranderd, in de zin dat de WTO ze tegenwoordig steeds meer als maatstaf gebruikt bij de arbitrage van internationale handelsgeschillen met betrekking tot voedsel. Het gevaar om betrokken te raken bij een geschil – en te verliezen – maakt het aannemen van de normen en richtlijnen van Codex dus min of meer verplicht, in die zin dat lidstaten van de WTO weinig anders kunnen doen dan zich erbij aan te sluiten. Aangezien er momenteel in totaal 149 lidstaten van de WTO zijn en dat er nu Codex-normen of richtlijnen bestaan voor elk voedsel dat een naam heeft, betekent dit dat de activiteiten van Codex nu een directe invloed uitoefenen op het overgrote merendeel van de wereldbevolking.

Naast gewoon voedsel stelt Codex tevens onder andere normen en richtlijnen voor: voedingssupplementen, vitaminen en mineralen; gezondheidsclaims; biologisch voedsel; genetisch gemodificeerd voedsel; voedseletikettering; adverteren; voedseladditieven en pesticideresidu’s. Echter, zoals we hieronder zullen zien, blijkt op al deze gebieden overtuigend dat Codex in toenemende mate economische belangen – en met name die van de farmaceutische en chemische industrieën – vòòr in plaats van de gezondheid van mensen, voorop stelt.