↑ Terug naar Ons lot!

Krentenbaard (impetigo contagiosa)

Krentenbaard is een besmettelijke huidinfectie. Het wordt ook wel Kinderzeer genoemd. De infectie zit meestal rond de neus of mond, maar kan op alle delen van het hele lichaam voorkomen. Krentenbaard komt vooral voor bij jonge kinderen.

Het betreft hier een bacteriële infectie die regulier behandeld wordt met antibiotica.
Op zich is het geen ernstige aandoening.

krentenbaard

Oorzaak
Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie (stafylokok). Besmetting gaat meestal via speelgoed of de handen. Ook via hoesten of niezen kan Krentenbaard worden overgedragen. Krentenbaard is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd of genezen.
Symptomen
Krentenbaard begint met enkele wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met gele pus. Soms ontstaat het op plekjes waar al een wondje of eczeemplekje zat. De ontstoken plekjes kunnen zich razendsnel uitbreiden. Een opengebarsten blaasje droogt in, en vervolgens ontstaat een geel korstje. Als er veel wondjes, blaasjes en gele korstjes rond de neus en mond zitten, dan kan het eruitzien als een baard van krenten. Vandaar de naam Krentenbaard. Het kind kan soms hangerig en koortsig zijn, en last hebben van jeuk. Verder zijn er bij krentenbaard in het gezicht soms zwellingen in de hals te voelen. Dit zijn klieren die opzwellen als reactie op de infectie.

In het reguliere circuit zal de huisarts zal antibiotica zalf voorschrijven en soms ook antibiotica tabletten. Binnen 7 tot 10 dagen zal de aandoening over zijn. Althans dat is de bedoeling. Soms gaat dat anders en komt de impetigo steeds weer terug en/of breidt zich steeds verder uit.

Wij kijken anders naar huidklachten dan het reguliere circuit. wij gaan er vanuit dat de meest veilige manier die een lichaam (een organisme) heeft om te uiten dat er iets niet in orde is, bestaat uit het tonen van symptomen aan de buitenkant, de huid.
Dit is immers de meest veilige manier. Indien men frequent huidsymptomen onderdrukt zal het lichaam een andere manier zoeken om u te tonen dat er iets niet in evenwicht is. Vaak zal de verstoring zich dan uiten op een dieper niveau.

Basistherapie
Volwaardige voeding met een zeer groot gedeelte rauw.
Vermijd Dierlijke eiwitten (Melk,kaas,yoghurt,vlees etc.)

Even ter zijde :
Het frequent gebruik van antibiotica niet zonder risico is.
Antibiotica (letterlijk:tegen leven) verzwakt het immuunsysteem, waardoor vroeger of later allerlei klachten kunnen optreden.

Steeds meer mensen ontwikkelen een allergie en dat zou komen door de hoge hygiëne, waardoor het afweersysteem verzwakt zou raken omdat het niet meer in de gelegenheid is zich te oefenen.
Zou men nu echt niet verder kijken dan de neus lang is? We eten over het algemeen voedsel dat vol zit met antibiotica en andere medicamenten, de groenten is compleet volgespoten met gif, de vis bestaat uit allerlei zware metalen en tot slot gaan we het door de natuur aan ons gegeven voedsel genetisch manipuleren. Als we dan ziek worden en het immuunsysteem nog steeds adequaat reageert door bijvoorbeeld koorts te ontwikkelen, weten we niet wat we moeten doen om deze reactie onmiddellijk te onderdrukken. We mogen niet meer ziek worden, dus worden wij overal tegen gevaccineerd. Op deze manier wordt het ons immuunsysteem wel erg moeilijk gemaakt zich te oefenen, vindt u ook niet.

Ook schrijven artsen te pas en te onpas Antibiotica voor.