↑ Terug naar Ons lot!

Mammografie

Medici geloven in regelmatige mammografie om vroege borstkanker op te sporen. Maar zitten ze daarmee op het goede spoor? Het zou dé manier zijn om levens te redden. Onthutsend genoeg blijkt het tegendeel waar. Maar dat is niet wat vrouwen die worden opgeroepen voor screening te horen krijgen. Integendeel, bij alle vrouwen boven de vijftig wordt geadviseerd hier regelmatig aan deel te nemen. Met het argument dat het veilig is, betrouwbaar en dat er levens door worden gered. Deskundigen hebben deze boodschap inmiddels zo vaak herhaald dat vrouwen dit zonder meer geloven.

 

Mammografieën zijn op meerdere gronden af te raden.

De belangrijkste reden is dat de ioniserende straling en de daarbij behorende x-stralen kankerverwekkend zijn. Er zijn maar twee mammogrammen nodig om de snelheid van de groei van kankercellen te verdubbelen.

De tweede reden om mammografie af te raden is dat zij een goede controle van de borst met de hand niet kan vervangen. M.a.w. Palpatie (betasten) is veel nauwkeuriger, en de veranderingen zijn eerder zichtbaar.

 

Men kan niet met zekerheid zeggen of een verdachte schaduw op het röntgen beeld goed of kwaadaardig is.  Dit geld ook voor een controle van de borst met de hand.

Kalkafzettingen in de borsten zijn normaal en gebruikelijk. Als men vermoed dat er een kankergezwel is moet men dit regelmatig betasten. Daardoor kan worden vastgesteld of het om een groeiend gezwel gaat.

Een onderzoek met de hand is niet riskant, terwijl dit wel het geval is bij een mammografie. Het is overigens een vergissing om aan te nemen dat men bij een eenmalig mammografisch onderzoek, kunt vaststellen of een verdachte plek, kwaadaardig is of niet. Ook daar zijn vervolgonderzoeken nodig, net zoals bij palpatie.

 

Röntgen onderzoek is tegenwoordig niet meer bijzonder te noemen. De beste voorbehoedsmiddel tegen kanker – niet alleen borstkanker- is een gezonde levensstijl, bij vrouwen houd dit ook in het laten staan van de pil, aangezien deze schadelijk is en kanker bevorderend werkt.

 

De voorlichting door de gezondheidsinstanties is onjuist. De risico’s van herhaald röntgenonderzoek worden nauwelijks genoemd en de voordelen worden overdreven. En dat mammografie levensreddend zou zijn is gebaseerd op onjuiste en verdraaide feiten.

 

Laat u zich alstublieft niet bang maken, en betast niet te vaak de borst, aangezien dit tot hypochondrie (angst voor ziekten) kan leiden.  Laat geen mammografie uitvoeren, indien u angstig bent, kunt u uw borsten nog beter 1x in het half jaar door uw arts laten onderzoeken.  Dit kunt u natuurlijk ook zelf doen.

 

Regelmatig zelfonderzoek is nog steeds een betrouwbare manier om veranderingen in de borst te ontdekken.