↑ Terug naar Allergieën

Allergie extra info

De laatste tijd worden er in toenemende mate vragen gesteld omtrent allergieën. Deze vragen kunnen wij helaas niet altijd beantwoorden aangezien de vraagsteller niet aangeeft wat zijn/haar symptomen zijn. Hij/zij schrijft alleen “Bij mij werd door een test een allergie op …….. vastgesteld.”

Deze testen zijn meestal niet te vertrouwen, aangezien ook gezonde mensen kunnen reageren op vreemde stoffen, dit noem je een defensieve reactie of te wel een verdedigende reactie. Strikt genomen kun je dit geen allergie noemen.

Aangezien in de gebruikelijke medische wetenschap geen onderzoek word gedaan naar de oorzaken van een ziekte, blijft deze veelal onbekend. Het is dan gewoon een allergie.

Als je bijvoorbeeld alle geraffineerde suikers weglaat kun je plotseling weer allerlei voedingsmiddelen verdragen. Dit is een teken dat je niet allergisch was voor deze voedingsmiddelen, maar dat de geraffineerde suikers deze storingen veroorzaakten, welke zich uitten in een kwaal. Het zou verkeerd zijn om te zeggen dat hij allergisch was voor geraffineerde suikers.  Anders zou je ook kunnen zeggen dat suikerziekte een allergie is ontstaan door suiker. Correct uitgedrukt moet het zijn; Geraffineerde suikers zijn de oorzaak van suikerziekte. In de praktijk betekent dit dat veel symptomen zullen verdwijnen wanneer men bepaalde fouten in de voedingspatroon verbetert.  Men is dan plotseling niet meer allergisch voor bepaalde dingen. De diagnose van “allergie” is vaak een noodoplossing, de daadwerkelijke oorzaken van een ziekte zijn immers niet bekend.

 

Een voorbeeld:

Een man komt er d.m.v. een bloedonderzoek achter dat hij allergisch is voor noten. Wanneer hij de dierlijke eiwitten uit zijn voeding weglaat, is hij abrupt niet meer allergisch.  

Zo blijkt , dat de patiënt op meer stoffen allergisch reageert. Er word dan ook aangenomen dat zijn eczeem hierdoor veroorzaakt word. In werkelijkheid zijn deze stoffen niet de oorzaak van een ziekte, maar een symptoom.  Laat hij in dit geval de dierlijke eiwitten weg, geneest zijn eczeem, en word de positieve allergietest, negatief. Een bewijs dat niet deze stoffen de oorzaak van het eczeem waren, maar de dierlijke eiwitten. Er zijn natuurlijk ook gevallen bekend waarbij niet de dierlijke eiwitten de oorzaak waren, maar de geraffineerde suikers. Door geconcentreerde koolhydraten kunnen namelijk ook stofwisselingsstoringen ontstaan, die zich als eczeem uiten. Het zou verkeerd zijn als men zou zeggen dat de betreffende, allergisch zou zijn voor geraffineerde suikers. In gewoon Nederlands betekent dit: de diagnose “allergie” is zeer vaak een verkeerde diagnose, aangezien de werkelijke oorzaken niet gevonden zijn.