Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'ODBC'@'127.0.0.1' (using password: NO) in C:\domains\slaaptgijnog.nl\wwwroot\slaaptgijnog\wp-content\plugins\easy-contact-forms\easy-contact-forms-database.php on line 152

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in C:\domains\slaaptgijnog.nl\wwwroot\slaaptgijnog\wp-content\plugins\easy-contact-forms\easy-contact-forms-database.php on line 152
Energydrink – Slaapt Gij Nog?

Terug naar Voeding

Energydrink

Energiedrankjes als Red Bull, Bullit en Golden power (aldi)  winnen al jaren aan populariteit. Dergelijke drankjes geven je een zogenaamde energieboost en verhogen je concentratievermogen. Vooral jongeren drinken veel energiedrankjes. Maar zijn deze drankjes wel zo veilig?

Energiedrankjes zijn er in vele soorten en prijzen. De goedkoopste beginnen bij nog geen 30 cent, terwijl een blikje Red Bull verkrijgbaar is voor ongeveer 1 euro 20. Alle drankjes bevatten dezelfde drie essentiële ingrediënten:

*Cafeïne, (een stimulerende stof die te vinden is in koffie, thee, cola, smartdrinks en energy-drinks.)

*Taurine  (wordt industrieel uit etheen, ammoniak en natriumsulfiet gesynthetiseerd.)

*Glucuronolactone. (is een zeer gevaarlijke chemisch product, die fungeert als een hallucinogene drug. )

Energydrankjes zijn erg verslavend, het is een drug!

 

Wat zit er in een blikje Bullit:

“Energy Drink – Hoog Cafeinegehalte.
Niet aanbevolen voor kinderen,
zwangere vrouwen en personen
die gevoelig zijn voor cafeine.
Drink met mate.”

Ingredienten:
Koolzuurhoudend water,
Sacharose (=suiker!)
Glucose (=dextrose, druivensuiker)
voedingszuur (citroenzuur)
Taurine
Zuurteregelaar (natriumcitraat)
Cafeine
Glucuronolactone
inositol
vitaminen (nicotinamide,
pantotheenzuur, B6, B12)
Aroma’s
Kleurstoffen.

Er is aangetoond dat studenten die regelmatig energiedrinkjes als Red Bull drinken vaker risicogedrag beïnvloeden.  Zo zouden de regelmatige gebruikers tot drie keer meer aangeven dat ze het voorbije jaar rookten, misbruik maakten van geneesmiddelen of betrokken waren in een vechtpartij.  Ze dronken zes dagen per maand een energiedrankje.  Er deden 795 studenten mee aan die enquête.

Verder bleek dat de bloeddruk en het hartritme van gezonde volwassen personen stijgen na het drinken van 2 blikjes Red Bull.  De onderzoekers raden personen met een hoge bloeddruk en/of hartaandoeningen aan om energiedrankjes te vermijden. t. Deze studie gebruikte Red Bull, maar het geldt  ook voor de andere drankjes.  De meeste drankjes bevatten immers veel cafeïne en taurine, bestanddelen die de bloeddruk en de hartfunctie beïnvloeden.

Uit een kleinschalige test bij 30 studenten tussen 20 en 24 jaar  bleek het drinken van één drankje per dag (250 ml)genoeg om de viscositeit (kleverigheid) van het bloed te verhogen en daardoor een hoger risico te krijgen op bloedklonters die bv. kunnen leiden tot een hart- of herseninfarct.
Recent onderzoek van het Trimbos instituut toont aan dat ruim een kwart van de kinderen uit groep acht van de basisschool regelmatig energiedrankjes drinkt. De consumptie neemt verder toe in het voortgezet onderwijs. Dergelijke drankjes hebben een oppeppende werking en stimuleren de alertheid. Kinderen zijn echter erg gevoelig voor cafeïne. Ze kunnen er rusteloos en slapeloos van worden of zelfs hartkloppingen krijgen. Consumptie kan uitdroging in de hand werken en de drankjes bevatten dankzij het hoge suikergehalte ook veel calorieën. Een teveel aan cafeïne kan bovendien een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

 

Zijn energydrankjes schadelijk?

Patricia Schutte van het Voedingscentrum  “Nee, Energiedranken, zoals Red Bull, Burn, Monster en Bullit, zijn gewone frisdranken met veel calorieën door de aanwezige suikers.”

Zijn de drankjes verder veilig?

“Ja, ze zijn veilig”, vertelt Schutte,

Advies voor kinderen
Voor kinderen adviseert het Voedingscentrum niet meer dan 1 tot 2 blikjes energiedrank per dag. Dit is overigens ook afhankelijk van de hoeveelheid cafeïne die een kind verder dagelijks binnenkrijgt via cola, thee of koffie. In verband met gewenning aan cafeïne moeten kinderen dit liever niet dagelijks consumeren.

Volgens het Voedingscentrum vormen energiedrankjes bij normaal gebruik geen gevaar voor de gezondheid. Wel adviseert de organisatie om er geen grote hoeveelheden van te drinken…..

tja…. je kunt wel zien door wie het voedingscentrum word gefinancierd… 

 

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.