Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'ODBC'@'127.0.0.1' (using password: NO) in C:\domains\slaaptgijnog.nl\wwwroot\slaaptgijnog\wp-content\plugins\easy-contact-forms\easy-contact-forms-database.php on line 152

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in C:\domains\slaaptgijnog.nl\wwwroot\slaaptgijnog\wp-content\plugins\easy-contact-forms\easy-contact-forms-database.php on line 152
Stevia – Slaapt Gij Nog?

Terug naar Voeding

Stevia

Stevia.

Stevia is een plant. De bladeren smaken ontzettend zoet, tot wel 300x zoeter dan witte suiker  Het plantje komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd door de lokale Guarini-indianen al honderden jaren gebruikt als zoetmaker. De Indianen gebruikten Stevia ook voor de genezende werking. Zo zou het onder andere helpen tegen een hoge bloeddruk en zou het de bloedsuikerspiegel normaliseren.

Vanwege deze claims is Stevia al langere tijd populair in de alternatieve voedingswereld. Tot voor kort mocht het product echter niet in Nederland worden verkocht. Toen in 1999 de eerste aanvraag werd ingediend, was er niet voldoende bewijs dat de geduchte concurrent voor tafelsuiker daadwerkelijk veilig is. Ondanks dat de zoetstof in andere landen al tientallen jaren zonder problemen werd gebruikt, werd de aanvraag afgewezen. Er gaan geruchten dat de lobby van de suikerindustrie hier een actieve rol in heeft gespeeld. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan en heeft de wetenschap Stevia veilig bevonden.
Sinds de goedkeuring in Nederland is Stevia een hype. Naast veelgebruikte controversiële zoetstoffen zoals Aspartaam wordt de calorieloze en als gezond bestempelde zoetstof toegejuicht door consumenten. Maar is dit wel gezond?

Daar spelen fabrikanten dan ook maar al te graag op in. Stevia wordt dan ook op steeds grotere schaal in producten verwerkt en in losse vorm verkocht.

De fabrikant zet op de voorkant van de verpakking in koeienletters ‘Stevia’, terwijl slechts een klein percentage van de inhoud daadwerkelijk Stevia is. De rest wordt opgevuld door goedkope zoetstoffen zoals Maltodextrine. “De manier waarop Stevia in de markt wordt gezet laat opnieuw zien dat de fabrikant, over de rug van consumenten, alleen uit is op winst”

Daar is waar de misleiding om de hoek komt kijken. Neem bijvoorbeeld het product ‘Natrena Stevia Kristalpoeder’. Op de verpakking staan kreten als: “zoet uit de natuur” en “op basis van de Stevia-plant”. Dat laatste mag zeker verwacht worden als het product Stevia heet. Toch is niets minder waar. Wanneer u op de achterkant van de verpakking op de ingrediëntenlijst kijkt ziet u dat het product voor 97% (!) uit de goedkope vulstof maltodextrine bestaat en slechts voor 3% uit Stevia. Daar zakt onze hypothetische broek van af!

Van stevia kun je de bladeren gebruiken. Alle biologische werkstoffen zitten hier nog in. Dit product “leeft” nog.

Een suikerbiet word verwerkt op mechanische wijze tot een suikerklontje, in dit proces word de biet o.a verhit. Boven de 43 graden stollen de eiwitten en is de biet “dood”.

Zo is ook het proces van de Stevia, van het oorspronkelijk plantje, is niets meer over. Het is dood en niet meer goed voor ons

De industrie helpt niet alleen onze gezondheid, maar ook onze smaak naar de haaien.

Het is een heel makkelijk te groeien kruid en kan in de zomer ook gewoon buiten in de tuin.
Dan hoef je het ook niet te kopen in de winkel met al die toevoegingen er in.

Gewoon pure producten uit de natuur is het beste. bron.o.a foodwatch

 

 

Stevia ; misleiding

Enkele voorbeelden van misleiding. Tip: bekijk altijd wat de ingrediënten van een product zijn!   Reclame leus op de pot; Zoet uit de natuur! kijk je achterop naar de ingrediënten, lees je het volgende: Maltodextrine, zoetstof Steviol Glycosiden (3%).         ——————————————————————————————————————————————————————————— Zie de rode streep…. overige ingrediënten zijn: Bulkmiddel: maltodextrine, zoetstof: steviol …