Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'ODBC'@'127.0.0.1' (using password: NO) in C:\domains\slaaptgijnog.nl\wwwroot\slaaptgijnog\wp-content\plugins\easy-contact-forms\easy-contact-forms-database.php on line 152

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in C:\domains\slaaptgijnog.nl\wwwroot\slaaptgijnog\wp-content\plugins\easy-contact-forms\easy-contact-forms-database.php on line 152
Vruchtensappen – Slaapt Gij Nog?

Terug naar Voeding

Vruchtensappen

Hoe zit het met vruchtensap? Is dat nu gezond of niet?

Vruchtensap, met name de citrusvrucht, is een belangrijke bron van vitamine C. Een glas sinaasappelsap levert minstens evenveel vitamine C als een sinaasappel. Vitamine C is belangrijk voor de weerstand. In vroegere tijden kregen zeelieden scheurbuik door gebrek aan vitamine C. Verse vruchten en groente waren niet voorhanden. Soldaten gelegerd in oorlogsgebieden kregen hier ook mee te maken. Uit onderzoek bleek dat 10 mg vitamine C per dag scheurbuik voorkomt (1 sinaasappel bevat 70 mg). In de tweede wereldoorlog moest men een oplossing vinden om Amerikaanse soldaten te behoeden voor scheurbuik.

Zo is sinaasappelsap ontstaan: Door het uitpersen van de sinaasappel het sap in te dikken en vervolgens in te vriezen ontstond frozen concentrate. Doordat het sap geconcentreerd is kon het goedkoper/makkelijker naar de oorlogsgebieden getransporteerd worden. Daar werd het gemengd met water om er sap van te maken. Sinaasappelsap werd steeds populairder en zo is het een industrieel product geworden. Met de vraag of sinaasappelsap/vruchtensappen wel zo gezond zijn.

Het blijft een bron van vitamine C. Wat er ontbreekt is de voedingsvezel, die je wel binnenkrijgt door verse vruchten in zijn geheel te nuttigen. Bij de industriële vruchtensappen mist men de verzadiging van de vrucht en een glas vruchtensap levert dezelfde hoeveelheid suiker als een glas limonade/frisdrank.  Dit zijn weliswaar vruchtensuikers, maar in vloeibare vorm is het net zo ongezond als witte suiker. Als je vruchtensuiker consumeert in vaste vorm, d.m.v. de (gehele)vrucht, is er niets mis mee.


Vruchtensap is er in diverse combinaties; vers geperst, bewerkt, etc. Behalve het persen is er weinig aan bewerkt. Het sap moet snel geconsumeerd worden i.v.m. de houdbaarheid. De vitamines in deze sap blijven minder lang houdbaar. Er is ook vruchtensap dat gepasteuriseerd is om het langer houdbaar te houden. Hierin zijn de waardevolle voedingsstoffen verloren gegaan. Daarom voegen fabrikanten vitamine C toe. (hoe onnatuurlijk is dit?) Het sap wat gemaakt is van een concentraat wordt veel verkocht. Het word in kleine volumes geïmporteerd vanuit Zuid-Amerika, Spanje, etc. Het wordt in de fabriek aangemengd met water. Er is ook sap waar suiker, maltodextrine, aspartaam, etc aan toegevoegd zijn, waar de vruchtensuiker uit verwijderd is en waar zoetstoffen en/of E-nummers aan toegevoegd zijn. Geen enkele van deze produkties komen de voedingswaarde van het product ten gunste. Om het nog erger te maken zijn er sappen die helemaal geen sap zijn, maar op sap lijken. Zoals vruchtendrank, smoothies, vruchtennectar, fruitdrinks, etc.. die gewoon limonade zijn.

Als we alles bij elkaar bekijken zijn vruchtensappen niet zo gunstig voor de gezondheid.(misleiding) Om de juiste voedingsstoffen en voedingsvezels binnen te krijgen is het verstandiger om vruchten/fruit (i.c.m. graan) te eten i.p.v. vruchtensap te drinken.