↑ Terug naar Ons lot!

Coeliakie (glutenintolerantie / glutenallergie)

Is Coeliakie (glutenintolerantie) te genezen?

Oorzaken van coeliakie

Coeliakie is een voedingsgerelateerde welvaartsziekte. Dit betekend dat zij door slechte voeding veroorzaakt word en de behandeling dan ook ligt in de voeding!

Coeliakie is een ziekte in de darmslijmvlies, die al in de kinderjaren kan beginnen.

De algemene conditie verminderd, je valt af,  je krijgt een opgezette buik.

Langdurig bestaan van de ziekte leidt tot een degeneratie van de dunne darmslijmvlies.

Deze bevindingen worden microscopisch aantoonbaar door biopsie.

 

Tot nu toe is de gebruikelijke behandeling bij intolerantie voor gluten, het vermijden van

van graan. (dus de gluten van de granen tarwe, rogge, gerst en haver )                                   ZIE OOK GRANEN!!!!!!

 

Deze manier van behandelen is enkel en alleen een symptomatische aanpak, dus geen behandeling die de oorzaak aanpakt.

De onverdraagzaamheid van gluten is niet de oorzaak , maar het is een kenmerkend symptoom van de coeliakie.

Men beschouwd de ziekte als ongeneselijk. Men is tevreden over de behandeling d.m.v. het vermijden van gluten bevattende graansoorten,  vooral als het weer tot een “genezing” (regeneratie) komt van de dunne darm slijmvlies.

Maar er is een echte genezing mogelijk… Als u weet wat de werkelijke oorzaken van de ziekte zijn.

Net zo belangrijk is het dat men door vermijding van de oorzaken de ziekte kunt voorkomen.

Het is opvallend dat gluten intolerantie vroeger zeer zeldzaam was. Net zoals de andere voedingsgerelateerde welvaartsziekten is ook Coeliakie in de laatste decennia vors toegenomen. Vandaag de dag hebben veel mensen een gluten intolerantie, je kunt het bijna een rage noemen.

Tot de klassieke voedingsgerelateerde welvaartsziekten behoren :

  • Reumatische ziekten: artrose, artritis, osteoporose, wervelkolom, tussenwervelschijfdefecten, enz.
  • Gebitsverval : tandcariës, paradentose
  • Stofwisselingsziekten: vetzucht, suikerziekte, leverdefecten, galstenen, nierstenen, jicht, enz.
  • Stofwisselingsstoringen in de spijsvertering: verstopping, lever, galblaas, alvleesklier, dunne- en dikkedarmziekten, fermentstoringen.
  • Vaatziekten zoals arteriosclerose, hartinfarct, hersenbloeding, trombose en spataderen.
  • Gebrek aan infectieweerstand: vatbaar voor catarren en ontstekingen der luchtwegen, als ook vatbaarheid voor nierenbekken- en   blaasontstekingen.
  • De meeste der zogenaamde allergieën.
  • Kanker

Aangezien deze ziekten met uitzondering van tandcariës gemiddeld 20-40 jaar nodig hebben om tot uiting te komen, worden de meesten niet als voedingsgerelateerd benoemd maar als ouderdomsziekte.

De veranderingen in de “welvaart” zijn veroorzaakt door het binnendringen van de technologie in de voedingssector, doordat een kind al op jonge leeftijd deze voeding binnenkrijgt is de kans op coeliakie niet uitgesloten.

De oorzaken van coeliakie zijn in principe dezelfde als de ziekten die op oudere leeftijd optreden: het zijn de fabrieksmatig bereide levensmiddelen in combinatie met een lichaamsvreemd soort eiwit.

De voedingsinterventie die noodzakelijk is voor het voorkomen van coeliakie; Gluten bevattende granen moeten in eerste instantie worden vermeden. Met de toenemende verbetering van de behandeling, langzamerhand kleine hoeveelheden van hele granen innemen, in geen geval echter in de vorm van bloem, ook niet een klein beetje….

We moeten wederom benadrukken, dat de onverdraagzaamheid van gluten bij coeliakie inderdaad het klassieke kenmerk van deze ziekte is, MAAR ze is niet door de consumptie van gluten bevattende granen veroorzaakt!

De oorzaken van coeliakie liggen bij de “geindustreerde voeding” (mede dankzij de “welvaart”)

Deze is door meerdere factoren gekenmerkt, in eerste instantie door een gebrek aan vitale stoffen. Vitale stoffen is een verzamelbegrip voor biologische werkstoffen, namelijk vitaminen, mineralen, sporenelementen, enzymen, onverzadigde vetzuren, aromastoffen en vezels.

Dit tekort aan vitale stoffen is veroorzaakt door een te groot aandeel van verhitte voeding en het consumeren van geraffineerde koolhydraten,  d.w.z. van bloem en fabriekssuiker, verder door fabrieksmatig vervaardigde vetten.

Een ander negatief element is bij het kind de lichaamsvreemde eiwitten door koemelk, en bij volwassenen het grote verbruik van dierlijke eiwitten in de vorm van vlees, worst en vis.

Wilt u de details weten? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.