Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'ODBC'@'127.0.0.1' (using password: NO) in C:\domains\slaaptgijnog.nl\wwwroot\slaaptgijnog\wp-content\plugins\easy-contact-forms\easy-contact-forms-database.php on line 152

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in C:\domains\slaaptgijnog.nl\wwwroot\slaaptgijnog\wp-content\plugins\easy-contact-forms\easy-contact-forms-database.php on line 152
Weet wat u eet!!! – Slaapt Gij Nog?

Terug naar Graan/Tarwe

Weet wat u eet!!!

Weet wat u eet!

Eet ú genoeg vezels? Grote kans dat u ‘ja’ zegt… en een even grote kans dat het antwoord eigenlijk ‘nee’ moet zijn. Volgens de Gezondheidsraad  krijgt slechts 1 op de 10 Nederlanders voldoende vezels binnen. Toch denken 6 van die 10 mensen dat ze wél genoeg vezels eten. De voedingsindustrie doet haar best die illusie te bewaren. Te pas en te onpas stopt ze kunstmatig ‘extra’ vezels en ‘belangrijke voedingsstoffen’ in haar producten. Maar die missen het gezonde effect op uw hart en darmen!

Hap- Slik- Weg

Kauwen? Bluh, als je ze de keuze geeft, kiezen veel kinderen voor hap-slik-wegvoedsel. Witbrood vinden ze lekkerder dan volkorenbrood met granen en pitjes. Papa en mama willen natuurlijk gezond eten voor hun kind, maar zien ook graag tevreden smikkelend kroost aan tafel. Unilever speelt daar slim op in. ‘Daarom is er Blue Band Goede Start! witbrood’ roept het voedingsconcern ouders blij toe. Unilever biedt ze witbrood met volkoren pretenties… die het bedrijf niet kan waarmaken.

Bammetje Blue Band

Volgens de Gezondheidsraad tellen toegevoegde vezels niet mee voor de dagelijkse hoeveelheid die we nodig hebben. Daarbij hanteert deze instantie een richtlijn van 30-40 gram vezels per dag. Een bammetje Blue Band komt dan op maximaal 4,6 procent. Maar Unilever ziet dat anders. Dankzij de toegevoegde vezels levert een sneetje Blue Band volgens het juichende etiket wel ’10 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid’. Heeft uw kind dan genoeg aan een paar witte boterhammen voor zijn vezelvoorraad? Echt niet. Unilever leert uw kind een welkom, maar onwaar lesje: witbrood is heus wel gezond!

1 vezel, 2x misleid

Unilever heeft maar één vezel nodig om u twee keer te misleiden. Allereerst pimpt het bedrijf zijn witbrood op door alle kunstmatige (geïsoleerde) vezels mee te tellen als echte voedingsvezels. Zo komt Blue Band witbrood namelijk makkelijker aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels. Bovendien stellen Unilever en zijn collega-producenten ijskoud dat u dagelijks maar 25 gram vezels per dag nodig heeft. Terwijl de Gezondheidsraad 30-40 gram adviseert.

Wat zit erin?

U denkt uw kind gezonde vezels voor te schotelen met Blue Band witbrood? Niets is minder waar. Behalve inuline, een toegevoegde plantenvezel, stopt Unilever ook het houtproduct E466 in zijn ‘verrijkte’ witbrood. Voedselfabrikanten gebruiken dit E-nummer als verdikkingsmiddel, vulmiddel, antiklontermiddel of… voedingsvezel! Verkoopt Unilever het hout in uw brood als gezonde voedingsvezel? Jawel, erkent Unilever desgevraagd: ‘E466 wordt inderdaad als voedingsvezel meegeteld in de voedingswaardentabel.

Holle grafieken.

Om ons te overtuigen van het hoge volkorengehalte van Blue Band witbrood tekent het bedrijf kleurige grafiekjes op de verpakking: kijk maar, er zitten evenveel vezels, vitamine B1 en ijzer in ons brood als in een sneetje volkoren! Maar in de Unilever-grafiekjes ontbreekt ‘toevallig’ nét een flinke lijst voedingsstoffen die wel in volkorenbrood zitten en niet in Blue Band witbrood. Unilever heeft deze essentiële stoffen niet alleen uit het tarwebloem gemalen waarvan zijn witbrood is gemaakt, maar ook uit de statistieken.

Witbrood met volkoren pretenties

Blue Band Goede Start! Witbrood

Ingrediënten:Tarwebloem, water, voedingsvezel (tarwevezel 2,8%, inuline 2,2%), tarwegluten, gejodeerd zout, verdikkingsmiddel E466, kaliumchloride, gist, emulgator E482, aroma, ijzersulfaat, zinksulfaat, vitamine B3,vitamine B1, vitamine B6, foliumzuur.

Voedingswaarde per 100 gram:214 kcal, 8,8 g eiwitten, 40 g koolhydraten waarvan 0,3 g suikers, 1,2 g vet, 0,3 g verzadigd vet, 6,8 g voedingsvezels, 0,32 g natrium, 0,27 mg vitamine B1, 2,4 mg  vitamine B3, 0,25 mg vitamine B6, 2,6 mg ijzer.

De misleiding: Unilever houdt consumenten ten onrechte voor dat Blue Band Goede  Start! witbrood een gezond en vezelrijk alternatief is voor volkorenbrood. Met name ouders wordt zo een schijnoplossing geboden. Lust uw kind geen granen en pitjes?  Geef het dan ons witbrood met speciale natuurlijke vezels! Maar die vezels zijn kunstmatig toegevoegd en bieden niet de bescherming tegen hart- en vaatziekten die volkoren graanproducten wel geven.

De waarheid: Unilever neemt zijn verantwoordelijkheid als multinationaal voedingsconcern niet. Bekend is dat Nederlanders veel te weinig gezonde  voedingsvezels binnenkrijgen: negen van elke tien Nederlanders heeft een vezeltekort! Toch promoot Unilever een product dat vooral kunstmatig toegevoegde vezels bevat. Witbrood waaruit de gezonde vezels en voedingsstoffen (micronutriënten) al lang zijn verdwenen… dankzij het bewerkingsproces van Unilever. De kunstmatige toegevoegde vezels en voedingsstoffen kunnen dit verlies niet compenseren.

De achtergrond: Voedingsproducenten claimen op grote schaal dat hun producten een ‘bron van vezels’ zijn, of extra natuurlijke voedingsvezels bevatten. Zo liften ze mee op de sterke behoefte onder consumenten om gezond te eten. De voedingsindustrie maakt misbruik van het gebrek aan (detail)kennis onder consumenten over de ins en outs van voedingsvezels. De vezels die fabrikanten kunstmatig toevoegen, bieden niet dezelfde bescherming tegen hart- en vaatziekten als vezels die van nature in een product voorkomen. Van de Gezondheidsraad mogen deze geïsoleerde vezels dan ook niet meegeteld worden in de berekening van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels. Producenten doen dit echter wel. Bovendien hanteert de industrie een aanzienlijk lagere hoeveelheid (25 gram) te consumeren vezels per dag dan de Gezondheidsraad .
bron & copyright:  foodwatch